Neden Cilt Bakımınıza C Vitamini Eklemelisiniz?

Neden Cilt Bakımınıza C Vitamini Eklemelisiniz?

Roius Naturals’ın Instagram’ını yakından takip ediyorsanız C Vitaminine olan düşkünlüğümüzü az çok biliyorsunuzdur. Neden mi bu kadar çok seviyoruz? Çünkü C Vitamini cildiniz için en değerli aktif içeriklerden biri. Aktif içerik derken ne demek istiyoruz? Yani bir ürünün içinde bulunan ve spesifik bir probleme (akne, leke, gözenek genişliği vs.) çözüm olan, etkisini laboratuvar testlerde kanıtlamış içerikler). Bunlar arasında A Vitamini (retinol ailesi), C Vitamini (l-askorbik asit ailesi), E Vitamini (tokoferol grubu), antioksidanlar, benzoyl peroxide, çinko, seramid, niasinamid, AHA ve BHA grupları en öne çıkanlar.  

C Vitamini ise onların arasında dediğimiz gibi en sevdiğimiz çünkü tam da en çok duyduğumuz sorunlara çözüm sunuyor. Yani kırışık karşıtı, antioksidan, leke giderici, aydınlatıcı, donukluk giderici ve sıkılaştırıcı.  

C Vitamininin Türleri ve En İyi C Vitamini Askorbil Glikosit.  

Tabii C Vitamininin de çeşitleri var. Yukarı da yazdığımız gibi onlar bir aile (We are family, I got all my sisters with me)! Bunlardan en çok bilineni ve saf C Vitamini olarak tanımlayabileceğimiz türünün adı L-askorbik asit. Bir diğeri ve bizim en çok tercih ettiğimiz hatta danışanlara önerdiğimiz aile üyesi ise Askorbil Glikosit. Askorbil Glikosit cilde nüfuz ettiği zaman Alfa-glikozidaz isimli bir enzim bu C vitamini türevini L-askorbik asite çeviriyor. Yani hem saf C Vitaminin tüm faydalarını alıyorsunuz hem de saf C Vitaminine göre irite etme (kızarma, kaşındırma) riski çok daha az. Aynı zamanda ürün içinde çok daha az bir yüzde kullanarak saf C Vitamini etkisi yakalayabiliyorsunuz. Son olarak L-askorbik asit kullanılan ürünlerde, uzun süre rafta kaldığında ya da hava ve ışık ile sık temas ettiğinde hızla okside olabilme riski var. Yani L-askorbik asitli bir ürünü Askorbil Glikosit’li bir ürüne göre daha kısa zamanda tüketmeniz gerekiyor.  

 C Vitaminin daha az bilinen ve kullanılan bir türü ile Sodyum Askorbil Fosfat. Bu çeşidi de L-askorbik asite göre daha yumuşak ve stabil olsa da onun da çözülebildiği pH derecesi 7 ve üzeri. Yani oldukça alkali. Cildi bu kadar alkali bir seviyeye getirmek onu kötü bakterilere karşı çok daha savunmasız bırakabilir. Özellikle cilt kuru yapıda ise.  

C Vitamininin Cilde Faydaları Nelerdir? 

C Vitamini, yoğun antioksidan özelliği ile cilde hücre düzeyinde zarar veren ve hızlı yaşlanmaya neden olan serbest radikalleri yok eder. 

C Vitamini, ciltte fazla melanin (koyu renk pigmentler) oluşumunu engelleyerek hem var olan lekelerin rengini açar, akne sonrası oluşan lekelerle savaşır hem de yenilerinin oluşmasının önüne geçer. 

C Vitamini, cildin gençliğinden sorumlu yapı taşı olan kolajen isimli proteinin korunmasına ve iyi çalışmasına yardımcı olur. Bildiğiniz üzere kolajen eksikliği ciltte kırışık ve sarkma olmasının ana nedeni ve cilt 25 yaşından sonra kolajen üretimini durduruyor. Daha da kötüsü ciltteki kolajen miktarı her sene %1 oranında düşmeye başlıyor. Bunu hızlandıran dış faktörler (kötü beslenme, hava kirliliği, stres ve en önemlisi güneş) ise %1’e ek olarak geliyor. Kolajen yapısını korumak için dışarıdan alınan kolajen desteği ciltte çok az miktarda kalabiliyor. Bu nedenle yapılabilecek en iyi şey (şu an elimizde var olan verilere göre) C vitamini desteği ile kolajen seviyesini korumak.  

İşte tüm bu nedenler sizi de mutlaka cilt bakımında C vitamini kullanmaya yönlendirmeli!