Pestisitlerin Cilde Zararları Nedir?

Pestisitlerin Cilde Zararı Nedir? Nasıl Korunuruz?

Son dönemde pestisitlerin, yani tarımda haşerelerin hasarını önlemek amacıyla kullanılan kimyasalların kullanımındaki artışın insan sağlığına olan zararı sıkça konuşuluyor. Sağlıklı beslenmek amacı ile yediğimiz sebze - meyvelerin bize yarar yerine zarar vermesi ihtimali hepimizin ortak kaygısı. Özellikle sosyal medya ve geleneksel medyada pestisitlerin insan sağlığına zararı hakkında bilgiler arıyoruz ve kafamızdaki kaygıları gidermeye çalışıyoruz. Bu konunun cilt sağlığı boyutu da yani pestisitlerin cilde olası zararları da bize sık sık gelen sorular arasında. Pestisit ve cilt sağlığı konusunda sizinle bilgi ve önerilerimizi paylaşmak isteriz. 

Pestisitler tüm vücuda olduğu gibi cilde de zarar verirler. Ayrıca cildimiz vücuttaki iç organların dışa yansıyan yüzü, aynası gibidir. Bu anlamda ciltte göreceğimiz ani belirtiler bize pestisit hasarı konusunda da gösterge olabilir. Pestisitlerin akut etkileri yoğun iritasyon, enflamasyon, tahriş ve döküntü olarak belirtilmektedir. Bir de kronik olan, yani düşük doz uzun dönem maruziyet etkilerinden söz edilmektedir. Bunlar arasında kronikleşen enflamasyon, Rosacea benzeri bölgesel kızarıklıklar, nodül ve papül cinsinde aknenin artışı, ciltte enflamasyona bağlı cansızlaşma, leke ve hızlı yaşlanma belirtileri olarak sıralanabilir.

Pestisitlerden korunmak için uzmanlar alttaki önerilerde bulunmaktadır:

-Organik olduğu bilinen ürünleri satın almak ve güvenilir tedarikçileri tercih etmek.
-Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkamak, fırçalamak veya ovmak.
-Yüksek oranda pestisit bulunma riski olan gıdaları satın almamak.
-Meyve ve sebzeleri mümkünse kabuklarını soyarak tüketmek.
-İmkân dâhilindeyse evde ya da bahçede meyve ve sebze yetiştirmek.
-Evde ve bahçede bulunan böcekleri toksik olmayan yöntemlerle uzaklaştırmak.

Pestisitlerin cilde verdiği zararlardan korunmak için neler yapmalıyız?

Bu sorunun en pratik cevabı ise cilt bakım rutinimizden antioksidanları eksik etmemek diyebiliriz. Antioksidanlar ciltte oksidatif strese yol açan toksin içeriklerden gelen serbest radikal hasarını giderirler. Hücrelerin bu hasar nedeni ile bozulma riskine karşı korumaya alırlar. 

Cilt Bakımında Kullanılan En Güçlü Antioksidanlar:

-        -  C Vitamini türevleri

-         -  E Vitamini

-        -   Yeşil Çay

-        -   Resveratrol

-         -  Antosiyanin

-         -  Niasinamid

-         -  Polifenol

-          - Ferulik Asit olarak sıralanmaktadır.


Cilt bakımında her gün güçlü antioksidanlar kullanarak serbest radikallerin yaşlandırıcı etkilerinden korunabilir, enflamasyon kaynaklı kızarıklık, hassaslaşma, sivilce ve kırışık oluşumuyla savaşabilirsiniz. 

Sağlıklı günler dileriz!

Yorum yazın:

Yorumunuz incelendikten sonra yayınlanacaktır.