Güneş Kremi Hakkında TikTok’da Dolaşan Tehlikeli Yorumlar
Roius Naturals markası olarak güneşin tehlikeli ışınlarından korunmaya verdiğimiz önemi bizi baştan beri takip edenler iyi bilirler. Kendimizin güneş koruyucu ürünü yokken bile bize cilt bakımı hakkında danışanlara ilk söylediğimiz güneş koruyucu ürün kullanması olurdu. Hatta biraz uzun süren bir formülasyon sürecinden sonra satışa sunabildiğimiz sonradan çok sevilen bir ürüne dönüşen Hero Sun SPF50 ürünümüz Temmuz’da hazır olabiliyordu, hiçbir kozmetik markası sezonun yarısı bitmişken böylesine bir lansman yapmaz, Mart’a kadar bekletmeyi tercih ederken biz hemen lanse etmiştik. Çünkü bize göre güneş kremi kullanmanın sezonu yoktur. Artık her zaman hayatlarımızda bulunması gereken, yaz - kış demeden uygulanmasını mutlaka tavsiye ettiğimiz bir ürün güneş koruyucu segmenti.
Fakat sosyal medya ve özellikle TikTok gibi çok marjinal ve sınırlarda yayınlar yapmadan “viral” olmanın zor olduğu mecralar son dönemde çok tehlikeli bir tartışmanın da beşiği haline geldi. “Sun is not dangerous, sunscreen is dangerous”, “Sunscreen is a scam” gibi başlıklarla yayınlanan içeriklerde genç fenomenler güneş kremi kullanmadan saatlerce güneş altında sere serpe yatıp güneşlenirken görülüyor. Bu isimler güneş kremlerinin sağlığa zarar verdiğinden ve tamamen ticari bir kandırmaca olduğundan bahsediyorlar. D Vitamini zafiyeti yarattığı iddiası da bunun yanında geliyor.
Öncelikle maalesef artık “post truth” denen bir çağda yaşıyoruz. Yani insanların artık birçok konu hakkında kendi görüşleri değil kendi “gerçekleri” var. Ve bunu hiçbir dayanağı olmadan yayabiliyorlar. Amerika’da geçtiğimiz aylarda 35 yaş altı katılımcılarla yapılan bir araştırmada katılımcıların %14’ü güneş kremlerinin güneş ışınlarından daha zararlı olduğunu söylerken, %23’ü ise gün boyunca bol su içmenin güneş hasarını önleyeceğine inandığını belirtmiş.
Oysa gerçek şu ki güneşin UVA ve UVB ışınlarının eğer güneş kremi kullanılmazsa cildin derinlerine inerek hücre bozulmasına, DNA hasarına (mutasyon) neden olduğu klinik deneyler ile kanıtlanmıştır. Yine Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre cilt kanserleri tüm güncel kanser vakalarının %50’si gibi en büyük bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca kansere neden olan sadece güneş değil aynı zamanda solaryum uygulamalarıdır da. Bu kanser türlerinin içerisinde en ölümcül çeşidi olan Melonoma da mevcuttur.
Son dönemde yapılan bazı araştırmalar bazı kimyasal filtrelerin DNA düzeyinde hasara neden olabileceğini savunsa da bu data kesin bir yargıya varılacak kadar güçlü değildir. Ayrıca bu risk mineral filtreler tercih edilerek rahatça bertaraf edilebilir. Yine Amerikan Pediyatri Derneği’nin demeçlerine göre ilk defa Z jenerasyonu ile cilt kanseri oranı düşüş göstermiştir. Bunda da kuşkusuz Z kuşağının çocukluk dönemlerinde güneş koruma konusunda artan ebeveyn bilincinin payı var.
Fakat değişen eğilimler bu ibreyi terse çevirebilir ki şu hatırlatmayı da yapmadan geçmemekte fayda var: Güneş ışınlarının hasarı her seferinde kümülatif artış göstererek DNA düzeyinde bozulmayı arttırabiliyor. Yani bir kere yandık artık bize bir şey olmaz dememek gerekiyor. Hasar her maruziyet ile artıyor ve kanser riskini yükseltiyor.
Biliyoruz çok iç karartıcı bir yazı oldu ama cilt sağlığını birincil önceliği yapmış bir marka olarak bu konuyu kendimize dert edinmeyi borç biliyoruz. Lütfen siz de kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun olur mu?
Sevgiler,
Roius Adına Çağla :)Shopify tarafından desteklenir
Yorum yazın: