Koltukaltı Detoksu Ne Demek?

Koltukaltı Detoksu Ne Demek?

Koltukaltına detoks yapmak mı? Belki sağlıklı yaşam konusunda meraklı insanların vücutlarındaki toksinlerden kurtulmak amacı ile böyle bir akımı başlattıklarını duymuşsunuzdur. Ama tam olarak nasıl oluyor? 

Anafikir geleneksel deodorantların birçok vücuda zararlı kimyasal madde içermesinden ve bu maddelerin özellikle koltukaltı ve lenf bezleri gibi en hasas bölgelerimiz için kesinlikle uygun olmamasından geliyor. Bir de bunu daha komplike hale getirmek için antiperspirant ürünlerin içinde ter bezlerini tıkamak maksadı ile konulmuş alüminyum var. Böylece vücudunuz terleme sayesinde düzenli olarak atması gereken zararlı maddelerden kurtulamayor. Hatta bu zararlı maddeler vücudunuzda depolanmaya başlıyor. İşte koltukaltı detoksu zararlı kimyasallar ve metaller içeren geleneksel deodorantlardan sağlıklı ürünlere ve çözümlere geçişi anlatıyor.  

Peki koltukaltına detoks yapmak gerçekten işe yarıyor mu? Eğer yarıyorsa, kişinin vücudu bu dönemde nasıl reaksiyonlar gösteriyor? Gelin, vücudumuzun nasıl çalıştığına ve koltukaltı sağlığının önemine yakından bakalım.  

  1. Geleneksel deodorantlar kullanmanın riskleri var mıdır?

Antiperspirantların riskleri hakkında iki taraf arasında süren tartışmalar ve anlaşmazlıklar olsa da sağlığa uzun dönemli zararları hakkında kesin bir yargıya henüz varılmış değil. Ama bugün her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığı ve bu teşhisler sırasında kansere maruz kalan meme dokusunda aluminyuma rastlandığı düşünülürse temkinli davranarak bu ürünlerin kullanılmamasını önermek yerinde olacaktır. Doktorların meme kanseri teşhisi koydukları hastalarına doğal ürünlere geçmelerini önermesi de bunun bir kanıtı olarak görülebilir. 

Ama güzel haber antiperspirantları kullanmayı kestiğiniz zaman ter içinde ve ıslak kalacaksınız diye bir kural yok. Schmidt’s Deodorant’ın formülündeki bitkisel bazlı pudralar ıslaklığı anında absorbe eder, yani terleseniz bile vücudunuz kuru kalacaktır. 

       2. Doğal deodorantlara geçtiğiniz zaman neler olacak? 

Kimyasal içerikli, geleneksel deodorantlardan doğal alternatiflere geçtiğiniz zaman vücudunuzda yaşanan değişimler resmi olarak bilim adamları tarafından henüz tam olarak ortaya konmadı. Ama bu değişimi yaşayan insanların ilk ağızdan deneyimlerini gözlemleyebiliyoruz. Tabii ki insanların metabolizmaları birbirlerinden çok farklı bu nedenle herkesin aynı deneyimi paylaşmasını bekleyemeyiz. Aldığımız geri dönüşlerde çoğu insanın hiçbir farklılık yaşamadıkları yorumunu aldık. Bazı kişiler geçiş sürecinin birkaç gün ya da hafta sürdüğünü rapor ettiler. Sonuç olarak geçiş sürecinin tamamlanması kişinin kendi vücut kimyası ile ilintilidir. 

Bu geçiş süreci içerisinde aşağında saydığımız bazı değişimler yaşanabilir:

  • Terleme: Teori şöyle işliyor. Ter bezlerinizdeki tıkanıklar açıldığı zaman, tıkanmalar sırasında antiperspirant ürünlerin alüminyum içeriği nedeni ile depolanan ter dışarı salınacaktır. Bu dönemde terleme artmış izlenimi verebilir. 
  • Koku: Gözeneklerinizdeki tıkanıkları gidererek ter bezlerinizdeki aktivitenin artmasını sağladığınızda sisteminizde depolanan toksinlerden de kurtulmaya başlarsınız. Bu da kokuya neden olan birikmiş bakterinin atılmasını sağlar. 
  • Hassasiyet: Vücudunuzda biriken toksinlerin ve bakterilerin lenf bezlerinde salınması ile bazı kişiler hassasiyet yaşayabilir. Çünkü bu materyaller zaten metabolizmanızın tepki gösterdiği ve kurtulmak istediği zararlı maddeleridir. Uzun süre depolanma sonrası yoğun olarak toksin salınmasından gelen hassasiyet detoksun bir etkisi olarak karşılanmalıdır.  

Belki geçiş süresi boyunca hiçbir uyum zorluğu ile karşılaşmayacaksınız, ama dönemsel olarak ufak değişimler yaşansa bile unutmayın detoks vücut için çok sağlıklı bir deneyimdir. Bu deneyimden elde edeceğiniz en önemli kazanç ise yıllardır kötü kokuya karşı verdiğiniz zorlu savaşın doğal ürüne geçtiğiniz zaman kendi kendine son bulacak olmasıdır.

Bunun nedeni daha önce kullandığınız antiperspirant ürünlerin vücudunuzun salgıladığı bakteriler karşısında verdiği yetersiz tepkidir. Çünkü alüminyum orta derecede kokuya neden olan “Firmicute” ve “Staphylococcus” isimli bakterileri öldürmek konusunda başarılı olsa da bu sırada kendine geniş bir saha bulan “Actinobacteria” isimli güçlü bakterilere karşı yenik düşmesidir. Asıl kokuya neden olan Actinobacteria’nın, karşı savunmaya maruz kalmadan koltukaltında hakimiyet kurduğunu gözlemleyebiliriz. Yani antiperspirantlara yakından baktıkça doğal alternatiflere geçmenin önemi daha çok anlaşılabiliyor.