NE ZAMAN Terleriz?

NE ZAMAN Terleriz?

Aslında her zaman terleriz, çoğu zaman farkına varmasak da. Ekrin isimli vücudu kaplayan ter bezlerimiz her zaman aktiftir fakat terimiz cilt yüzeyine çıktığı anda buharlaşır ve haberimiz bile olmaz. Asıl soru apokrin denen ve koltuk altında bulunan bezlerin ne zaman çalıştığı.

Çoğumuz için bunu tetikleyen dört genel neden vardır. 1. Egzersiz: Vücut daha çok çalışmaya başlayınca, vücut da dengesini korumak için bir o kadar suyu devridaim eder. Bu nedenle terlemeyi hep fiziksel aktivite ile birlikte anarız. 2. Koltukaltı bölgesinde havalanmanın az olması. Koltukaltını havalandıracak kanallar azaldığında içerideki havasız kalan alan bir mikro klima oluşturur. Bu da terlemeye sebeptir. 3. Stres: Evet, stres adrenalini tetikler böylece vücudun her bölgesinde hareket hızı arttığı gibi terleme fonksiyonumuz da hız kazanır. 4. İklim Şartları: Bunu da çok iyi biliyorsunuzdur zaten! Dışarısı ne kadar ısınırsa vücudunuz ısı dengesini korumak ve serinlemeyi sağlamak için o kadar su salgılar. 

Size bu konularda bazı önerilerimiz olacak. Mesela koltukaltı bölgenizin hava kanallarını kesmemek için nefes alabilen kumaşlardan, vücudunuzu sıkmayan kıyafetler tercih edin. Sentetik kumaşlardan bu nedenle kaçınmalısınız. Strese girdiğinizde biraz yavaşlayıp vücudunuzun sakinleşerek fonksiyonlarını tekrar düzenlemesine izin verin. Biliyoruz bunları yapmak söylemek kadar kolay değil. Ama terlemeyi vücudunuzun stresten gördüğü tüm zararları hatırlatan bir alarm sistemi olarak düşünebilirsiniz.